☰ Menu

+90 216 471 02 04
Hakkımızda
 

Gümüş Motorun Hikayesi Türkiye'nin Milli Sanayileşme Hamlesidir. Araba Sevdasından Milli Motor Üretime Uzanan Bir Hikayedir...

Üniversitedeki Yeterlilik Tezindeki Başarısından Ötürü Üniversitesi Tarafından 1951 Yılında RWTH Aachen University ( Aachen Teknik Üniversitesi Almanya ) Motorlar ve Termodinamik Bölümüne Gönderilir.

1,5 Yıllık Çalışma Sonunda Bir Tanesi Doktora Tezi Olmak Üzere Üç Tane Tez Hazırlamıştır. Burada Alman Üniversitelerinde Alınabilen Doktor Mühendis Unvanını Kazanmıştır.

İstanbul Karaköy Fermeneciler Caddesi Deniz Denizhan'da 1956 Yılında Gümüş Motor Resmen Kurulmuştur. Hareketin Başına Necmettin Erbakan Getirilmiştir.

Dolar Kuru 0,90 kuruş İken 6,500.000 Tl.- Gibi Bir Bütçeyi Türkiye Çapında Para Toplanmayı Başarmıştır.

Kurucularına İtafen Gümüş Motor Olarak Belirlenmiştir.

Üretim İçin Gerekli Olan Teçhizat İçin Almanya İle Görüşme Sağlansa da Bir Sonuç Alınamamıştır. Yönünü Çekoslovakya Çeviren Erbakan Tek Silindirli Su Soğutmalı Skoda Motorlarının Lisansı Alınarak, Gerekli Torna,Frezeler ve Diğer İşleme Makineleri Çekoslovakya'dan Temin Edilerek İşe Başlandı.

Kuruluşuna 1956 Yıllında Başlanılan Fabrika 1960 Yılının Mart Ayında Seri Şekilde Dizel Motor Üretimine Başlamıştır.

Ülkenin O Tarihlerdeki En Büyük Kaynağı Tarım Olduğundan Ötürü, Sulama Büyük Önem Taşımaktadır. Bu İhtiyaçı Karşılamakta Ançak Derin Kuyu Pompaları Kullanarak Yer Altı Kaynak Sularını Çıkararak Mümkündür. Gümüş Motorun İlk Hedefi Türk Çiftçisinin Sulama İhtiyaçlarını Karşılamayı İlk Hedef Olarak Belirlenmiştir.

1964 Yıllında Sermaye Organizasyonu Sonrasında Hisselerin Çoğu Pancar Ekici Kooperatiflerinin Asıl Hissedarı Olduğu İçin Gümüş Motor İsmi Değiştirilerek Adı Pancar Motor Olarak Değiştirilir. Fabrika 1965 Yıllında Alman Hatz Firmasıyla Yapar. Etkinliğini Bu Paten Altında Sulama Motorları Kısmında Devam Eder. Çeşitli Motopompalar Konusunda Üretime Devam Etmiştir.

Gümüş Motor Yıllarca Anadolu'nun Topraklarını Sular, Küçük Traktörleri Çalıştırır, Jeneratörlere Güç Verir, Hatta Patpat Diye Tabir Edilen Küçük Römorklu Araçlara Dahi Güç Verir. Anadolu'nun Üretim Gücüne Hizmet Etmiştir.

Gümüş Motor Dün Olduğu Gibi Bu Günde Türkiye'nin Yüz Akı Bir Markası ve Türkiye'nin Sanayisindeki Öncü Üretim Markası Vizyonuna Kaldığı Yerden Devam Etmektedir.